Aciditatea oceanelor atinge niveluri critice și amenință ecosistemele marine, dar și capacitatea planetei de a absorbi carbon. Creșterea acidității oceanelor va genera schimbări în lanț ale planetei. Mamiferele și animalele își vor pierde habitatul natural și vor fi nevoită să migreze, iar în lipsa prădătorilor se vor înmulți țânțarii și alte animale care transmit boli letale. De asemenea, dacă oceanul își va pierde capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon, nivelul de poluare va atinge cote alarmante, informează Mediafax.
Oamenii de știință avertizează că aciditatea oceanelor se apropie de un prag critic, în special în regiunile cu latitudini mari, conform unui nou raport realizat de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).
Aciditatea pune în pericol ecosistemele marine și puterea oceanului de a absorbi dioxidul de carbon, scrie The Guardian.
Raportul analizează starea limitelor planetare și identifică nouă procese esențiale pentru stabilitatea sistemelor de susținere a vieții pe Pământ. Dintre acestea, șase limite au fost deja depășite, inclusiv cele legate de schimbările climatice și integritatea biosferei. Deși stratul de ozon rămâne stabil, cel puțin deocamdată, nivelul de aciditate al oceanelor se agravează, mai abitir în Oceanul Sudic și Oceanul Arctic.
Levke Caesar, fizician la PIK, declară că nivelurile actuale de acidificare pot afecta deja o varietate de organisme marine, ceea ce ar înseamna că este nevoie de reevaluarea limitelor considerate sigure.
Ce efecte provoacă creșterea acidității
Potrivit ONU, cu fiecare grad cu care se încălzește planeta, habitatele devin mai ostile, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multe animale riscă să dispară complet.
La o încălzire a planetei cu 1,5 grade, 4% din toate mamiferele și-ar pierde jumătate din habitatul deja restrâns de om. Fără prădători și într-un mediu mai cald, s-ar înmulți țânțarii și alte animale care transmit boli letale.
Mai mult, fenomenele meteo extreme, precum incendiile de vegetație sau inundațiile, distrug totul în cale – atât animale, cât și plante. Cu cât mai puțină vegetație există pe planetă, cu atât scade capacitatea pădurilor de a absorbi emisiile de carbon generate de om.
Și planctonul din ocean absoarbe, la rândul lui, emisii de carbon, dar asta îl face mai acid și omoară organismele dinăuntru sau le forțează să-și mute habitatul.
Încălzirea globală reduce și oxigenul din apă. O încălzire de 1,5 grade ar distruge până la 90% din recifele de corali, care deja s-au înjumătățit în ultimul secol.