Pensionarii ar putea da banii înapoi; deciziile de recalculare, luate ‘la puricat’. Expert pensii: ‘Se joacă cu legile și cu drepturile noastre’

Toate cele 4,6 milioane de decizii privind recalcularea pensiilor vor fi reanalizate de experții de la Casa Națională de Pensii. Prioritatea o vor avea însă cererile de revizuire depuse direct de către pensionari. Dacă, în urma verificărilor, se constată că sumele stabilite în urma recalculării au fost majorate nejustificat, pensionarii vor fi obligați să returneze diferența de bani primită în plus.

Există și cazuri în care pensia a fost majorată în mod nejustificat, situație prevăzută de lege, iar în aceste cazuri sumele respective vor trebui restituite. Conform celor mai recente date furnizate de Casa Națională de Pensii, peste 60.000 de pensionari au solicitat clarificări după recalculare, însă doar în 3.000 de decizii s-au identificat erori.

„Pare că se joacă cu legile și cu drepturile noastre. Știu că au existat câteva amendamente, toate fiind respinse în bloc, pe principiul „nu se va schimba nimic, legea rămâne bătută în cuie”. Problema cu recalcularea și revizuirea sunt aspecte care doar întârzie rezolvarea situației. Iar ideea de „a se da banii înapoi” reprezintă o formă de încălcare a legilor, precum Legea 125 (…), care prevede că orice eroare comisă de funcționarii caselor de pensii, ce generează debite în sarcina pensionarilor, nu poate duce la reținerea acestor debite. Așadar, dacă au acordat sume mai mari, nu au decât să le acopere din fondurile cu care se joacă zi de zi. Pentru că a te juca cu banii pensionarilor este un act absolut ilegal și imoral“, a afirmat expertul în pensii, Dorina Barcari, la B1 Tv.

Noua legislație a pensiilor a impus recalcularea pentru 4,6 milioane de dosare de pensionare, iar peste 80% dintre pensionari au beneficiat de sume suplimentare în urma aplicării acestei legi.

Pe lângă aceste solicitări de revizuire, Casele Teritoriale de Pensii desfășoară și propriile verificări din inițiativă proprie, conform declarațiilor mai multor oficiali, inclusiv a ministrului Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *