Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că luni a fost convocată ședința Biroului Permanent Național al PSD, unde, între altele, se va discuta despre amendamentul depus de PNL pentru a-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Eurodeputatul Mihai Tudose a explicat, la B1 Tv, că acest amendament inițiat de PNL este doar maniera prin care ‘Ciucă îi întoarce favoarea’ președintelui Klaus Iohannis. Întrebat cum comentează presupusa dorință a președintelui Klaus Iohannis de a devenit senator al României, Mihai Tudose a afirmat că: „Domnul președinte Iohannis i-a dat serviciu domnului Ciucă de câteva ori, și acum îi întoarce favoarea, o să îi găsească serviciu domnului Președinte”.
Senatorul Daniel Fenechiu a confirmat, miercuri, că Partidul Național Liberal (PNL) a depus un proiect de lege în Parlament care vizează modificarea legislației, astfel încât președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare. Propunerea prevede ca președintele, aflat în ultimele trei luni de mandat, să aibă posibilitatea de a candida ca independent pe listele unui partid politic.
Cum arată ‘găselnița’ PNL
Planul liberalilor implică modificarea Legii 208/2015 privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, pentru a permite președintelui în funcție să fie inclus pe listele unui partid. Fenechiu a adăugat că PNL va anunța transparent detaliile în curând, menționând că proiectul vizează dreptul oricărei persoane care nu are interdicții constituționale de a candida.
Proiectul de lege propus de PNL prevede că președintele aflat în ultimele trei luni de mandat poate candida ca independent pe listele unui partid, alianță politică sau electorală pentru un loc în Parlament, fie ca deputat, fie ca senator.
Modificarea se aplică articolului 52 din Legea 208/2015, prin introducerea unui nou alineat care stipulează: „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția președintelui României, care se află în ultimele 3 luni ale mandatului și poate candida ca independent pe listele unui partid politic, alianțe politice sau electorale pentru un mandat de deputat sau senator. După validare, președintele ales ca deputat sau senator trebuie să opteze între funcția parlamentară și cea de președinte.”