Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.
Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.
Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costul vieții este uriaș, nu scade deloc. Interesul de a rezolva problemele este invers proporțional. De fapt, nu au soluții, ci doar dorința de a ajunge la putere.
Ce interes ar avea să vorbească despre faptul că, zilnic, mii de mașini intră și ies din Giurgiu transformându-l într-un oraș murdar și imposibil de respirat. Dece mii de oameni fac zilnic,naveta la Bucuresti si nu numai.
Nu veți vedea vreo dezbatere pe nenorocirile oamenilor în această campanie electorală. Pentru că politicienii nu au interes să transforme alegerile locale într-un test național. Sunt mult prea preocupați de propria supraviețuire în fruntea partidelor ca să-i mai intereseze soarta omului de pe stradă. Așa că cel mai simplu este să încurajezi circul…
P.T. Barnum, cel care a dus la perfecțiunea ideea de spectacol de circ, spunea: Clovnii sunt stâlpii care susțin tot circul! Are dreptate, dacă ne uităm la alegerile din Romania. E mult mai ieftin să numești femeia cu barbă să apară în fiecare zi la TV și să comenteze lupte în noroi. E mult mai simplu să aduci magicianul care scoate apă caldă din pălărie și conducte de termoficare pe nas. Să ai un prezentator bun de gură, îmbrăcat într-un smoching strălucitor, dar cu maioul puțind de transpirație. Nu este vina lor. Ei sunt doar niște actori amărâți într-un spectacol regizat fellinian.
Care este explicația, vă veți întreba. Sunt multe, fiecare dintre noi, dacă vrea să se gândească la ele, le poate găsi. Dar, în esență, vorbim despre degradarea calității intelectuale a oamenilor din fruntea societății. O accelerare nefirească a dus la acest rezultat. Scăderea gradului de cultură, de apetență pentru cunoaștere, înseamnă nu numai moartea neuronilor, ci și atrofierea simțului civic. Lipsa dezbaterilor reale duce la dispariția interesului pentru probleme. Așa apare acest cerc vicios.
Finalul este cel de astăzi. Dacă veți întreba un politician de ce se întâmplă asta, îți va răspunde: De ce să te preocupi de problemele oamenilor, când ei vor doar circ? Eu aș spune, citându-l tot pe P.T. Barnum: Norocul îi favorizează întotdeauna pe cei curajoși și nu ajută niciodată un om care nu se ajută pe el.