Cursă contracronometru în dosarul lui Marian Vanghelie
Faptele se prescriu în decembrie 2023 și februarie 2024 .
DNA a cerut conducerii Curții de Apel București să desemneze noi judecători în complet
Faptele de luare de mită de care este acuzat fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, se prescriu în decembrie 2023 și februarie 2024, potrivit unui document consultat de G4media.ro. Procurorii DNA susțin că e vorba despre o mită-record de peste 30 de milioane de euro. În acest dosar, în mai 2021, Marian Vanghelie a primit o primă sentință nedefinitivă de 11 ani și 8 luni de închisoare.
Fiind în pragul prescrierii, șeful DNA Marius Voineag a cerut conducerii Curții de Apel București (CAB) să desemneze noi judecători în completul care îl judecă pe Marian Vanghelie, după ce ultimii magistrați care au fost în dosar au părăsit instanța. Pe 27 septembrie 2023, judecătorul Cătălin Toma Răileanu a fost detașat la CSM. În plus, detașarea judecătoarei Anastasia Gargale de la Tribunalul București la Curtea de Apel București a expirat ca urmare a neprelungirii ei de către CSM în aprilie 2023.
”La data de 30 octombrie 2023, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a adresat o solicitare conducerii Curții de Apel București, în referire la această cauză, ca, având în vedere complexitatea și împlinirea într-un termen apropiat a termenelor de prescripție a răspunderii penale, să ia măsuri administrative care să asigure continuitatea completului de judecată.
La termenele din 3 și 31 octombrie, dosarul lui Vanghelie a fost la un complet de permanență format din magistrații Alina Petronela Moșneagu și Cătălin Mircea Pavel.
Potrivit unor surse judiciare, între timp, conducerea CAB a desemnat alți doi judecători în completul care îl judecă pe Marian Vanghelie. Este vorba de judecătoarele Violeta-Elena Georgescu-Ashemimry și Virginia Maria Bărăscu. Ambele judecătoare au promovat recent la Curtea de Apel București.
Potrivit unor documente, Violeta-Elena Georgescu-Ashemimry a terminat dreptul la Academia de Poliție și a fost numită judecător la judecătoria Târgu Bujor în 2013. A ajuns la judecătoria Ploiești, apoi la tribunalul București. S-a abținut din dosarul lui Liviu Dragnea privind vizita în SUA, la Trump.
Judecătoarea Virginia Maria Bărăscu a intrat în magistratură în 2015 la judecătoria Cornetu, apoi a ajuns la Tribunalul Ilfov și Tribunalul Militar București. De la 1 noiembrie activează la Curtea de Apel București, la Secția II-a, unde este președinte judecătorul Ilie Cristian Răzvan, promovat la începtul anului de Lia Savonea la CAB.
Cum a ajuns dosarul lui Marian Vanghelie în pragul prescrierii, deși a fost trimis în instanță în urmă cu 8 ani, în 2015?
De la momentul trimiterii în judecată, în iulie 2015 – cu inculpatul Marian Vanghelie în stare de arest preventiv – dosarul a avut peste 90 de termene doar în primă instanță, la Tribunalul București, potrivit portalului TMB. Abia în mai 2021 s-a ajuns la un prim vedict: 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție pentru Marian Vanghelie.
În tot acest timp, dosarul a fost judecat de 4 magistrați: Otilia Bomboș, Carmen Gohoreanu, Andrei Iugan și Cristina Maria Cristea, potrivit acelorași surse. Cea din urmă este judecătoarea care l-a condamnat pe Vanghelie în mai 2021.
A urmat apelul la Curtea de Apel București unde dosarul a fost judecat pe rând de un complet format din judecătoarele Valerica Voica şi Carmen Gohoreanu, apoi judecătorii Carmen Gohoreanu și Cătălin Toma Răileanu, ulterior de magistrații Andreea Ionescu și Cătălin Toma Răileanu și, în final, de judecătorii Anastasia Gargale și Cătălin Toma Răileanu.
Lovitura de grație a fost dată pe 27 septembrie 2023 când judecătorul Cătălin Toma Răileanu a fost detașat la CSM. În plus, detașarea judecătoarei Anastasia Gargale de la Tribunalul București la Curtea de Apel București a expirat ca urmare a neprelungirii ei de către CSM în aprilie 2023.
Prin urmare, la termenele din 3 și 31 octombrie 2023, ambii judecători din complet (Gargale – Răileanu) au fost înlocuiți cu un complet de permanență format din judecătorii Alina Petronela Moșneagu și Cătălin Mircea Pavel. Acest complet a amânat procesul până pe 14 noiembrie până când dosarul a fost repartizat unui complet de continuitate
Problema e că – au explicat surse judiciare– potrivit CEDO, un verdict trebuie pronunțat de un complet care a realizat nemijlocit, el însuși, cercetarea judecătorească. Pe cale de consecință, de fiecare dată, când se schimbă componența completului, procesul trebuie reluate de la zero cu audierile inculpaților și martorilor. Lucru care trebuie făcut din nou și acum după ce ambii judecători din complet, Gargale și Răileanu, au fost schimbați prin mijloace administrative. Ceea ce înseamnă noi audieri, noi termene și scurgerea timpului până la – eventual – împlinirea termenelor de prescripție: decembrie 2023 și 2024.