Miza din spatele atacului Hamas din Israel
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a spus care este motivul fundamental al atacului inițiat de organizația sa: întreruperea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și națiunile arabe.
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a spus care este motivul fundamental al atacului inițiat de organizația sa. Citând versete din Coran, acesta a afirmat că scopul este întreruperea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și națiunile arabe.
Alianța dintre Tel Aviv și Riad, lovitură grea pentru Hamas
Potrivit Rai News, devenise evident că Arabia Saudită urma să devină una dintre următoarele țări care ar fi stabilit relații diplomatice cu Tel Avivul. Iar o astfel de normalizare, cu toate implicațiile sale religioase, ar fi reprezentat o lovitură grea pentru o mișcare ce se autodefinește „islamică”, de neacceptat pentru islamismul radical.
Arabia Saudită reprezintă un punct de referință pentru toți musulmanii care se îndreaptă către Mecca pentru a se ruga de cinci ori pe zi, precum și locul de naștere al Islamului. Astfel, deține o conducere de necontestat în lumea sunnită.
Iar pentru Hamas, recunoașterea Israelului de către Riad reprezintă o lovitură grea pentru o mișcare ce nu și-a ascuns niciodată obiectivul, și anume ștergerea statului Israel de pe hartă. În discursul său de sâmbătă, 7 octombrie, Haniyeh a reiterat acest lucru.
Liderul Hamas a mai vorbit și despre vulnerabilitatea Israelului. Potrivit acestuia, atacul său a demonstrat fragilitatea Tel Avivului. De asemenea, este un mesaj puternic pentru cei care credeau că se pot baza pe Israel pentru a opri expansiunea iraniană.
Iranul, un pilon pentru islamismul radical
Iranul reprezintă un pilon pentru șiiți și un model pentru mișcările legate de Islamul politic. Acestea au apărut în Egipt, în 1928, odată cu Frații Musulmani. Astfel, Hamas a reprezentat un aliat încă de la apariția sa.
Alianța dintre Hamas și Teheran face parte dintr-o viziune asupra lumii care transcende diferențele dintre sunniți și șiiți. Aceasta reprezintă o perspectivă polotică în care se conturează conceptul de Umma (națiune islamică) și în care timpul și spațiul devin irelevante. Această viziune este bazată pe o imagine idealizată a Islamului ca arhetip de viață, în care conspirația și victimizarea ajută la păstrarea puterii.
Așadar, atacul de sâmbătă a dorit să transmită un mesaj întregii lumi islamice, să provoace o reacție în rândul țărilor arabe care au format relații diplomatice cu Israelul și să îi descurajeze pe cei care intenționau să facă acest lucru.