Sistemul atacă!
Toată lumea s-a obișnuit că în anumite momente MASS MEDIA se mobilizează în mod exemplar ca la o comandă și acționează în mod disciplinat într-un singur sens, tratând anumite subiecte de o manieră partinică. Unii cu un simț analitic mai dezvoltat apreciază că în astfel de situații nu se acționează doar ca la o comandă ci chiar la comandă, iar referiri la atașamentul unora la rigorile și unitățile militare, au fost făcute în mod repetat în spațiul public. Un astfel de exemplu îl constituie modalitatea în care este tratată discuția dintre cei doi polițiști din județul Iași cu procurorul Daniel-Constantin HORODNICEANU!
Un fapt banal care (ca) la un semnal a inflamat atât mediul purtătorilor de uniforme cât și societatea ,,în civil” care fără să analizeze în mod obiectiv ceea ce se pretindea că s-a întâmplat, au reacționat în mod suspect de incisiv și ordonat și au formulat concluzii de culpabilizare a procurorului, nu atât pentru că acesta ar fi comis vreo încălcare sancționabilă a vreunor dispoziții legale, ci fiindcă acesta prin atitudinea avută ar fi ofensat ,,organele”, ca și cum aceasta ar fi marea problemă a societății românești.
Așa cum este cunoscut, polițiștii care efectuează activități în domeniul rutier, au în mod curent o atitudine pe care doar cu multă îngăduință o putem numi a fi doar nepotrivită, aceștia manifestând o nejustificată superioritate în cadrul interacțiunilor lor profesionale cu cetățenii, lucru care nu îi face să pară simpatici în ochii interlocutorilor lor și în general ai majorității membrilor societății.
Faptul că în mod constant și cu frecvență ridicată, se constă că polițiști din formațiunile rutiere își exercită atribuțiile de serviciu în scopul obținerii de foloase necuvenite, aflăm din comunicatele agențiilor de aplicare a legii și poate constitui o explicație pentru care aceștia îi tratează în mod obișnuit, nejustificat de autoritar și dominant pe cei cu care interacționează.
În acest context, este justificat să ne punem problema cum s-a ajuns ca pentru o discuție nocturnă pe care au purtat-o doi polițiști cu un conducător auto, toată lumea este extrem de iritată și îi plânge în cor pe polițiști care au pățit…
În realitate acestora nu li s-a întâmplat nimic, însă cel căruia se încearcă ,,să i se întâmple”, este conducătorul auto oprit și interpelat de către cei doi polițiști din județul Iași la oră târzie, pe un drum pe care nu era circulație relevantă și față de care, dacă ar fi comis vreo încălcare a dispozițiilor legale, ar fi fost luate măsuri de sancționare.
Cel oprit de către polițiști se constată că în afară de calitatea de conducător auto, o mai are pe cea de procuror, care nu îl face foarte simpatic pentru opinia publică, dar acesta nu constituie un motiv suficient de puternic care să explice linșajul mediatic și numeroasele reacții din mediul public îndreptate împotriva sa, situația fiind asemănătoare cu cea a fostului procuror general Tiberiu NIȚU care a fost linșat mediatic în circumstanțe asemănătoare.
Lucrul cel mai important și care este evitat de către toți jurnaliștii, este acela că situația care a generat această dezbatere publică, prezintă toate elementele unei acțiuni organizate și nu a unei activități realizate în mod întâmplător.
Polițiștii au folosit în timpul și în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dispozitive de înregistrare audio/video care nu sunt din dotarea instituției publice din care fac parte, lucru care pune într-o altă lumina tot ceea ce se pretinde că s-a întâmplat între ei și conducătorul auto Daniel-Constantin HORODNICEANU, persoană cu o înfățișare puțin simpatică dar care totuși nu a comis vreo încălcare a dispozițiilor legale care să justifice oprirea lui în traficul rutier.
Acest aspect nu este luat în calcul la analizarea situației prezentate în spațiul public, după cum nu este stabilită, analizată și constatată în mod procedural, modalitatea și legalitatea acțiunii de realizare a înregistrărilor audio/video și al ajungerii lor în spațiul public.
Din informațiile prezentate în spațiul public reiese fără dubiu că Daniel-Constantin HORODNICEANU după ce a fost oprit în mod nejustificat în traficul rutier de către cei doi polițiști, a fost provocat să spună tot felul de lucruri care după trecerea nopții, nu par a fi o expresie a inteligenței evidente, dar care totuși nu constituie încălcări ale dispozițiilor legale.
Faptul că polițiștii erau pregătiți cu mijloace tehnice care nu par să aparțină instituției poliției, pentru înregistrarea interacțiunii cu o persoană despre care se dorește să credem că a fost oprită în mod aleatoriu, demonstrează fără dubiu că acțiunea lor a avut un caracter premeditat.
Modalitatea inteligentă de realizare a activității concrete în care cei doi polițiști este evident că sunt doar pioni, conduce la concluzia logică că anterior realizării, a existat o activitate de planificare precedată de una de documentare despre Daniel-Constantin HORODNICEANU, care s-a stabilit și ulterior demonstrat că dacă este supus la stres, poate vorbi înainte să gândească.
Reacțiile numeroase apărute în spațiul public (ca) la o comandă, demonstrează că în cazul lui Daniel-Constantin HORODNICEANU lucrurile nu sunt așa cum sunt prezentate, acesta făcând obiectul unei acțiuni de compromitere pe aparente motive rizibile, dar care în mod cert sunt dublate de reale motive importante.
Folosirea împotriva lui a unui mare număr de personaje care nu pot fi suspectate de obiectivitate ori de bună credință, constituie un indiciu că există motive importante pentru care cei doi polițiști au acționat încălcându-și atribuțiile de serviciu, pentru a crea un motiv de declanșare a acțiunii de linșare mediatică și nu doar mediatică a acestuia.
Dacă nu ar fi așa, nu ar părea prea mare deranjul de a pune în mișcare atât de multe persoane pentru doi agenți de poliție despre care se reține că au fost ofensați de către procurorul HORODNICEANU care a făcut…
De fapt, ce a făcut HORODNICEANU, dacă îți mai amintește cineva, cum și de la ce a apărut scandalul în spațiul public?
În acest timp, bravii reprezentanți ai poliției române care se isterizează pe motive minore artificial create, a evitat și evită să cerceteze situații argumentate privind posibila implicare în activități de pedofilie, deși au fost semnalate în presă.
Tot în aceeași notă este de semnalat și îndărătnicia cu care reprezentanți ai poliției române evită să cerceteze infracțiuni la regimul circulației sesizate de presă.
Motivul nu poate fi că ar fi existența cazului lui Daniel-Constantin HORODNICEANU, deoarece acesta a apărut abia acum.
Problema cea mai importantă în opinia noastră este dacă și eventual cine, a efectuat activitatea de documentare prealabilă opririi în traficul rutier a procurorului Daniel-Constantin HORODNICEANU și care sunt mizele reale ale acțiunii de compromitere a acestuia, deoarece resursele publice nu este corect să fie utilizate în scopuri nelegale.
Despre situații similare în care polițiștii au acționat în mod diferit, vom reveni în alte articole.