PNL și PSD acuzați că au oferit prin lege oportunitatea șefilor SRI și SIE să ia șpăgi
USR a votat împotriva ordonanţei prin care serviciile secrete capătă dreptul de a avea un cuvânt de spus în privinţa investiţiilor non-UE în România, considerând că aceasta va aduce doar noi piedici birocratice şi noi oportunităţi de şpagă şi chiar de sabotare a economiei româneşti.
„Sub pretextul implementării unui Regulament european, Guvernul României şi reprezentanţii serviciilor din el au găsit de cuviinţă că SRI şi SIE trebuie să aibă un cuvânt de spus pentru toate investiţiile de peste 2 milioane de euro. Ceea ce înseamnă o piedică birocratică în plus, încă o persoană care să dea o aprobare în plus, o ştampilă în plus, oportunităţi de şpagă şi oportunităţi de a sabota economia României. Singurii care ar trebui să decidă dacă o investiţie este bună sau nu sunt românii, consumatorii, adică piaţa. Atenţie, nu este vorba doar de investiţiile din China, cum ar putea crede unii. Şi o investiţie din Regatul Unit, care nu mai e în Uniunea Europeană, sau una din SUA va trebui supusă aceleaşi proceduri”, declară Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.
USR a votat împotriva legii de aprobare a OUG 46/2022, prin care a fost pus în aplicare Regulamentul UE 2019/452 şi a fost modificată Legea concurenţei. Considerăm că Regulamentul european putea fi implementat astfel încât să servească mai mult intereselor României şi fără să fie conferită mai multă putere serviciilor secrete.
De remarcat că fondurile necesare funcţionării Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD) vor fi asigurate de Consiliul Concurenţei. Membrii CEISD vor beneficia de o indemnizaţie de şedinţă de până la 30% din indemnizaţia lunară corespunzătoare funcţiei de ministru, iar membrii grupului de experţi nominalizaţi de ministere vor avea şi ei o indemnizaţie de şedinţă de până la 15% din indemnizaţia lunară corespunzătoare funcţiei de ministru.
OUG 46/2022 prevede că „în cadrul CEISD, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe au calitatea de invitați permanenți. La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize, în conformitate cu atribuțiile specifice, care se comunică CEISD, în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.”
CSEID va avea în componență:
un reprezentant al prim-ministrului din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, care va avea și calitatea de președinte al Comisei;
președintele Consiliului Concurenței sau un membru al Plenului Consiliului Concurenței;
un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului;
un reprezentant al Ministerului Economiei;
un reprezentant al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului;f) un reprezentant al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;
un reprezentant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării;
un reprezentant al Ministerului Finanțelor;
un reprezentant al Ministerului Apărării Naționale;
un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne;
un reprezentat al Ministerului Sănătății;
un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe.