Președintele PNL Nicolae Ciucă și secretarul general al partidului Lucian Bode au fost intens criticați de mai mulți grei ai partidului la o întâlnire de săptămâna trecută a liberalilor care a avut loc la Vila Lac, aducându-li-se o listă întreagă de reproșuri.
Conform analiștilor contactați de Ziare.com, liberalii au nevoie de schimbări importante, rotativa guvernamentală fiind decisivă asupra modului în care se va reconfigura puterea internă din partid.
Principalele critici la adresa premierului au venit din partea unor persoane cu greutate în partid. Pe de o parte din partea președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, cel care este recunoscut în partid pentru lipsa sa de implicare în scandalurile și politicile de la centru, și în general un liberal cu o imagine bună. De cealaltă parte, vorbele acide au venit și de la fostul președinte PDL Vasile Blaga, care în ultimii ani a evitat să se mai implice în prima linie politică. Cei doi, alături de primarul Clujului Emil Boc, au tunat în ședință afirmând că partidul este în cădere liberă, că nu a făcut reformele promise și că miniștrii liberali sunt slabi și nu au tracțiune.
„Am ajuns ospătarii PSD, partidul are zero organizare”, ar fi spus Blaga. De altfel, Ziare.com a arătat într-o analiză cum PSD reușește cu o lună înainte de rocada guvernamentală să preia șefia mai multor instituții și companii de stat importante unde și-a instalat deja oamenii, în timp ce PNL rămâne cu buza umflată. Printre ultimele exemple sunt șefia AEP, prefectul Capitalei, Curtea de Conturi sau CNA.
Ministrul Rareș Bogdan
O altă critică pentru conducerea partidului a fost lipsa de notorietate a unor miniștri liberali, asemănați cu un „stâlp”, Blaga fiind cel care a cerut ca după rotativă să nu mai fie aduși oameni din afară, aluzie la ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat în conflict cu o parte din PNL, dar și ministrul Educației Ligia Deca, propusă de către președintele Klaus Iohannis.
Astfel se explică și anunțul prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, care două zile mai târziu, a anunțat că dorește să candideze pentru o poziție de vicepremier după rotativa guvernamentală.
„Am spus că sunt extrem de hotărât să îmi depun candidatura pentru poziţia de vicepremier, la rotativa guvernamentală, în cadrul BPN, țn cadrul partidului, cu un singur amendament, ca în cazul în care va dori această poziţie de vicepremier în guvern, după 25 mai, din partea PNL, domnul Ilie Bolojan sau domnul Emil Boc, voi face un pas în lateral”, a spus Rareş Bogdan.
Mai mult, europarlamentarul a subliniat că „dacă este cazul”, va prelua şi un portofoliu, „pe care îl consideră colegii mai greu, din Guvern”.
Reconfigurare internă
Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că revolta liberalilor era de așteptat, în contextul în care partidul pare că se află pe o pantă descendentă. Acesta mai arată că rotativa guvernamentală va fi importantă în reconfigurarea puterii interne și că așa s-ar putea explica o eventuală schimbare a lui Nicolae Ciucă. Conform politologului, PSD a avut o imagine mult mai bună decât PNL, iar o schimbare după rotativă poate fi un colac de salvare.
„Unii caută să se repoziționeze în partid, dat fiind că au fost dați la o parte sau sunt cu totul secundari în politica liberală actuală și doar atrag atenția că vor să fie băgați în seamă.
Nu uitați că se vor schimba ministere, secretari de stat. Pe de altă parte sunt unii care își doresc eliminarea lui Ciucă de la șefia partidului pentru că o văd ca pe singura șansă ca să supraviețuiască PNL-ul. Și, într-un fel, au dreptate, pentru că e o singură șansă. Adică PNL-ul, așa cum merge el, este pe avarie. Este clar la guvernare și n-o să mai fie un curând, în sens că nu o să mai aibă prim-ministru. În general, imaginea a fost mult mai bună a PSD-ului decât a PNL-ului. Liberalii au acumulat o groază de întrebări în timpul guvernării și cu siguranță nu se simte foarte bine. Tocmai de aceea, sigur poate fi și un balon de oxigen. Este discutabil, din punctul meu de vedere lucrul ăsta ar trebui să se întâmple mai încolo, în toamnă”, a notat acesta.
Influența lui Iohannis
Alfred Bulai mai amintește că o mare parte din puterea lui Nicolae Ciucă este dată de rolul de premier, precum și de sprijinul președintelui Klaus Iohannis, care a „fost sub cizma lui Klaus Iohannis”. Însă, odată cu sfârșitul mandatului președintelui scade și puterea acestuia în PNL.
„Ați observat că șefii de la PNL, dacă nu au fost prim-miniștri, nu au rezistat prea mult. Cumva și cei care îl susțin pe Ciucă, e clar că președintele partidului are toate șansele să piardă șefia partidului într-un interval de timp relativ măsurabil. (…) Cu siguranță domnul Iohannis, în pas grăbit se apropie de sfârșitul mandatului, deci puterea lui scade. Nici capacitatea lui Iohannis de a impune ceva nu mai e așa mare. Din poziția de președinte, când avea niște ani în față de mandat, putea face ce vrea. L-a impus pe Cîțu, pe Ciucă, dar îi va fi din ce în ce mai greu.
Astfel, arată politologul, se explică și revolta liderilor din teritoriu, notând că liberalii trebuie să facă schimbări pentru a rămâne relevanți: „dacă merge pe stilul ăsta, PNL-ul nu va lua 20 de procente la parlamentare. Tocmai pentru că ei sunt în cădere”, conchide analistul.