În ultima vreme, pe străzile din apropierea gărilor din București, precum și în marile orașe din țară, se întâlnesc tot mai des persoane care se autointitulează vrăjitori sau ghicitori și care promit că îți pot dezvălui viitorul. Cu toate că este o activitate în afara legii, această practică reprezintă o întreagă afacere care reușește să adune zeci de mii de lei pe zi.
Spre exemplu, în jurul Gării de Nord din București, un om strigă puternic: „Intraţi, domnilor. Nu pierdeţi unica ocazie de a cunoaşte viitorul. Veţi afla adevărul în chestie de procese, boală, moarte, căsătorie, câştig şi pagubă… Numai cinci lei pentru o mică probă… Numai cinci lei!”.
De asemenea, peste tot se află mesaje care îți promit să îți arate cum să te îmbogățești, să îți spună de ce boli suferi sau cum îți va merge în dragoste.
„Sosit să vă ajute la toate ce veţi voi a cuceri. Inspirat cu ştiinţa misterioasă a Egiptului, Magia Indiană, Fachiră. Aşadar nu faceţi nici un pas până nu controlaţi destinul, soarta şi norocul. Veniţi cu mic şi mare de orice sex, bogat şi sărac, de orice naţionalitate, spre a vă vedea şi cunoaşte viitorul şi tot ce vă interesează”.
„Descopăr orice secrete şi de orice natură prin ştiinţele oculte. Toate greutăţile vieţii, câţi ani veţi trăi, etc. Arăt orice boală sufletească, dau voinţă, biruinţă, victorie, cucerire în dragoste, linişte în căsătorie, reuşită în studii, examene, funcţii, avansări, mutări, voiajuri, concert, loterie de stat, moşteniri, judecăţi, răpiri şi dispariţii de la domiciliu, pagube şi orice furturi.
Descopăr comori de orice natură. Dezleg toate blestemele primejdioase, dându-vă leacul. Pentru prima oară aveţi ocazia a consulta o adevărată prezicătoare care face numai minuni cu prezicerile ei. Nu pierdeţi unica ocazie şi veniţi spre a vă vedea viitorul chiar azi„, sunt câteva dintre mesajele scrise de presupușii vrăjitori și ghicitori.
Industria ghicitorilor și vrăjitorilor din România
În București există un număr destul de mare de asemenea vrăjitori iar sumele pe care oamenii le dau pentru a primi răspunsurile dorite sunt destul de mari, pornind de la 100 de lei.
În urma unei investigații realizate de publicația „Dosare secrete”, s-a constatat că vrăjitorii au cu toții cu limbaj specific, învățat pe de rost și care inevitabil duc la răspunsul dorit.
„Propoziţia: „Ce am atins la domnul” înseamnă cravata. „Asta aicea ce-i?” e o întrebare care dă de veste celui de după perdea că „mediul” a scos o legitimaţie din buzunarul clientului.
„Acuma numele domnului” înseamnă: acest domn se numeşte Vasile.
Iar dacă „mediul” întreabă „celălalt nume” magul va răspunde invariabil: Constantinescu.
Ambele nume „mediul” le-a aflat chiar în aceeaşi clipă, citindu-le pe o carte de vizită, legitimaţie sau alt act scos din buzunarul vizitatorului care se pretează la aceast demonstraţie.
„Ce are domnu’ în mână”, înseamnă ţigară.
Fraza întortocheată şi într-adins prelungită, spre a deruta pe cei de faţă: „Explicaţi aci, unde face serviciu domnu”, e un fel de avertizare. „Mediul” spune tovarăşului de după perdea: Bagă de seamă că a venit un poliţist!”, se arată în investigație.
Alte întrebări ce se repetă peste tot au devenit cu timpul din ce în ce mai complicate, astfel încât oamenii care asistă să nu se prindă că sunt înșelați. Acum, limba ghicitorilor are câte o frază întreagă pentru un singur cuvânt.
Alte câteva întrebări sunt:
„Vezi ce-i asta” = scrisoare
„Ghiciţi ce a fost aci?” = ochelari
„Ce este aci?” = batista
„Ce are domnişoara aicea”= floare
„Numeşte ce am scos afară” = portmoneu
„Ce a fost aci înăuntru?” = bani
Publicația notează că de cele mai multe ori răspunsurile ghicitorilor sunt date atât de rapid, încât îi fac pe cei care asistă să creadă că totul este adevărat.
Câți bani reușesc să facă ghicitorii și vrăjitorii din România
Cei mai mulți astfel de oameni care îți promit dezvăluiri despre viitor se află pe Calea Griviței și pe Calea Buzești din București, iar oamenii, din diverse motive, vin să afle presupusul adevăr. Potrivit investigației, doar în Capitală ar exista 500 de vrăjitoare declarate.
Românii ar cheltui pentru aceste servicii în jur de 2-300.000 de lei pe zi. Suma aceasta face 72 de milioane pe an, „care se aruncă pentru întreţinerea acestor câteva sute de oameni ce ştiu să exploateze naivitatea”, scrie publicația Dosare secrete.