În timpul vizitei sale de două zile, Xi a declarat despre conflictul din Ucraina că țaa sa, China, are o „poziție imparțială”.
Xi Jinping și Vladimir Putin și-au promis cooperare economică și au descris relațiile dintre țările lor ca fiind cele mai bune dintotdeauna. La plecare, Xi i-a spus lui Putin: „Acum au loc schimbări care nu s-au mai întâmplat în 100 de ani. Atunci când suntem împreună, noi conducem aceste schimbări”.
„Sunt de acord”, a spus Putin, la care Xi a răspuns: „Ai grijă de tine, dragă prietene, te rog”, potrivit Reuters.
„Ei (liderii) au împărtășit părerea că această relație a depășit cu mult sfera bilaterală și a dobândit o importanță critică pentru peisajul global și pentru viitorul omenirii”, se arată într-o declarație publicată de China.
„Lucrăm cu solidaritate la formarea unei ordini mondiale multipolare mai drepte și mai democratice, care ar trebui să se bazeze pe rolul central al ONU, al Consiliului de Securitate al acesteia, pe dreptul internațional, pe scopurile și principiile Cartei ONU”, a declarat Putin într-un citat postat pe site-ul Kremlinului.
O declarație comună anterioară a inclus acuzații la adresa Occidentului – că Washingtonul subminează stabilitatea globală și că NATO dă buzna în regiunea Asia-Pacific – afirmând totodată că parteneriatul strâns dintre China și Rusia nu constituie o „alianță politico-militară”.
În ceea ce privește Ucraina, Putin l-a lăudat pe Xi pentru un plan de pace pe care l-a propus luna trecută și a acuzat Kievul și Occidentul că l-au respins.
În timp ce Xi și Putin își încheiau marți discuțiile, Fondul Monetar Internațional a anunțat că va acorda un împrumut Kievului, pe o perioadă de patru ani, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari.
Banii ar urma să ajute la consolidarea Ucrainei, care a suferit pagube importante la nivelul infrastructurii și economiei sale în perioada de un an de când a început războiul.
În remarcile făcute după summitul cu Xi, Putin a condamnat planurile britanice de a trimite în Ucraina muniție pentru tancuri care conține uraniu sărăcit și a avertizat asupra repercusiunilor.
„Dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să răspundă în consecință, având în vedere că Occidentul, în mod colectiv, începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, a declarat Putin, fără a da detalii.
Cu o zi mai devreme, ministrul britanic de stat pentru Apărare, Annabel Goldie, declarase că o parte din muniția pentru tancurile de luptă Challenger 2 pe care Marea Britanie le trimite în Ucraina include cartușe perforante pentru blindaj, care conțin uraniu sărăcit.
Separat, Statele Unite intenționează să accelereze livrarea către Ucraina a 31 de tancuri de luptă Abrams până în toamnă, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.
Kievul a cerut cu insistență tancuri, precum și alte echipamente militare occidentale sofisticate, în condițiile în care conflictul a încetinit și s-a transformat într-un război de uzură, ambele părți suferind pierderi grele.
În timp ce Xi se pregătea să părăsească Moscova, sirenele de raid aerian au răsunat în capitala ucraineană Kiev și în nordul și estul Ucrainei, fiind raportate atacuri cu drone, dar fără distrugeri majore.