Declarație extrem de ciudată a premierului Nicolae Ciucă, azi, într-un cadru cu totul special și oficial, mai exact o conferință de presă la Chișinău. Ciucă a anunțat că nu va demisiona din fruntea Guvernului pentru a realiza rotativa guvernamentală și că procedura se va face prin predarea mandatului în fața președintelui Klaus Iohannis. Analfabetism politic, sau spusele premierului devoalează o anume strategie?
„Rocada urmează să se petreacă conform protocolului”, a spus Nicolae Ciucă. Dar a făcut o precizare spectaculoasă: „Nu o să mi dau demisia, am primit un mandat de la președinte, voi preda mandatul președintelui României”.
Prima ipoteză e că premierul e complet în afara legislației, începând cu onor Constituția, care prevede că un prim-ministru nu poate părăsi funcția decât prin demisie, moțiune de cenzură, deces, pierderea drepturilor electorale, incompatibilitate sau incapacitatea exercitării funcției mai mult de 45 de zile.
Atât!
Nu există mecanismul „predării mandatului”.
Oricât de neavenit într-ale politicii ar fi generalul, e foarte greu de crezut, totuși, să nu aibă habar de o chestiune extrem de importantă pentru însăși funcția pe care o deține.
O a doua ipoteză complică un pic lucrurile, însă.
Dacă Ciucă nu își dă demisia, conform propriului anunț, el nu poate fi înlocuit de un premier de la PSD.
„Predarea mandatului” către președinte mută către Cotroceni nu doar privilegiul desemnării viitorului premier, ci și pe cel al deciziei privind înlocuirea sau nu a celui actual.
Ar însemna ca Iohannis să analizeze demersul lui Ciucă și să decidă el însuși nu dacă îl numește sau nu pe Ciolacu drept succesor, ci pur și simplu dacă acesta pleacă ori ba de la palatul Victoria.
„Atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de Guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi, în conformitate cu Constituţia, voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România” a spus Iohannis, luna trecută. O declarație, ea însăși, cam neașteptată.
Atât declarația președintelui cât și cea de azi a lui Ciucă lasă loc pentru o decizie-surpriză, mai exact refuzul rotativei, în mai, de la nivelul administrației prezidențiale, „spre binele României”.
Dar chiar și dacă ar decide înlocuirea lui Ciucă, președintele nu poate decât să-i ceară el însuși demisia premierului, demisie pe care acesta tocmai a anunțat că nu și-o va da.
Cum ar fi ca generalul să se prevaleze de chichița juridică a „predării mandatului” în locul demisiei pentru a anihila rotativa și a rămâne prim-ministru, chiar peste capul lui Iohannis?
Cum ar fi să se reediteze cazul Grindeanu, premierul rebel împotriva căruia propriul partid a băgat moțiune de cenzură?