Firma unul penelist sibian va încasa șase milioane de lei din PNRR ca să digitalizeze Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, scrie site-ul de investigații Context. Compania, care are un cazier bogat de incompatibilități, a câștigat două contracte la care nu a avut niciun competitor. Academia militară susține că licitația n-a fost influențată politic. În trecut, compania a construit site-ul PNL Sibiu, iar patronul ei deține și unul dintre restaurantele preferate ale președintelui Iohannis.
Compania care a prins banii PNRR se numește Sobis Solutions și este deținută de Martin Muller, consilier local PNL în localitatea Arpașu de Jos din județul Sibiu, scrie Context.ro. În ultimii patru ani, compania lui Muller a câștigat contracte publice de peste 70 de milioane de lei. Cu UM 01512, adică Academia din Sibiu, a semnat în ultimii ani contracte de peste 15 milioane de lei. Niciunul dintre acestea nu apare în declarațiile de interese completate de Muller.
Compania are un istoric bogat de nereguli și incompatibilități în legătură cu contractele publice.
În anii 2000, Curtea de Conturi a constatat că aceeași companie a cauzat pierderi de sute de mii de euro într-o afacere în care era implicat și statul român. Muller deține și restaurantul unde președintele Klaus Iohannis și liberalii sibieni au sărbătorit victoria după alegerile din 2014.
Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu a primit o finanțare prin Programul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) de peste 13 milioane de lei pentru digitalizarea învățământului superior militar. Sunt fonduri europene pe care Comisia Europeană le dă pentru ca state precum România să implementeze reforme sau să facă investiții.
Guvernul nu e foarte deschis când vine vorba de cheltuirea acestor fonduri. Platforma intitulată „transparență PNRR” listează doar câteva proceduri de achiziție publică, și ele neactualizate.
Licitații de milioane de lei
Printre acestea se numără licitațiile lansate în cadrul proiectului „Digital ArmyAcademy: Integrarea proceselor educaționale digitalizate în Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu”. Banii europeni sunt destinați în principal achiziției de echipamente hardware și dezvoltare de software. Prima licitație din cadrul proiectului a cuprins mai multe loturi, adică mai multe contracte care au fost licitate simultan. Compania sibiană Sobis Solutions și-a adjudecat deja cele mai valoroase loturi, în valoare de două milioane de lei dintr-un total de 2,6 milioane, fără să aibă contracandidat pentru atribuirea acestora.
Pentru cele două milioane de lei, firma trebuie să livreze Academiei calculatoare, estimate între 8.000 și 10.000 de lei plus TVA bucata, un sistem de videoconferință și de prezentare wireless. O a doua licitație a vizat un contract și mai mare, de aproape patru milioane de lei. L-a câștigat tot Sobis și tot fără concurență, cu o ofertă cu doar 24.000 de lei sub valoarea estimată de Academie. Pentru acești bani, compania trebuie să livreze un centru de date: servere, echipamente firewall și de climatizare. Contactați de Context.ro, reprezentanții Academiei Militare susțin că procedurile n-au fost influențate de afilierea politică a proprietarului companiei: „(…) o eventuală apartenență politică a asociaților sau acționarilor acestuia nu reprezintă un criteriu care să influențeze modul de derulare a unei astfel de proceduri”, a precizat biroul de presă al academiei la solicitarea Context.ro