Mai mulți vicepreședinți din PSD au transmis că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2023, deși liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a înclinat pentru o „deschidere” a partidului, cu preferințe pentru „un intelectual de stânga”.
Secretarul general al PSD Paul Stănescu, dar și vicepreședintele Mihai Tudose, au subliniat că partidul trebuie să vină cu un candidat autentic din partid pentru prezidențiale, arătând că resping ideea unui „intelectual de stânga” anunțată de Ciolacu în urmă cu o săptămână.
„Candidatul PSD la președinția României trebuie să fie din PSD. Ideea domnului președinte de a spune că oamenii buni sunt în afara PSD nu prea o înghit. Oamenii buni sunt deja în PSD”, a declarat Mihai Tudose în cadrul alegerilor de la PSD Brăila, filială controlată de către acesta din urmă.
Mesajul său a fost dublat de către Paul Stănescu, un pol cu greutate din PSD.
„Avem un an greu. În 2024 sunt patru rânduri de alegeri. Cele mai importante sunt alegerile prezidențiale. Ceea ce îmi doresc și eu, și l-am ascultat pe Mihai și sunt de acord cu el. Mi-aș dori ca președintele României să fie un membru al PSD (…) Sunt convins că avem soluții aici”, a notat Stănescu.
De cealaltă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit în ultimele luni atât despre schimbarea Statutului partidului pentru a permite și celor din afară să candideze la prezidențiale, dar și despre o deschidere a formațiunii
„PSD trebuie să rămână întotdeauna un partid deschis. Nu avem dreptul să închidem acest partid. PSD prin politica sa trebuie să fie un partid deschis și să încerce să strângă cele mai multe valori”, a afirmat Ciolacu. Totodată, acesta vorbea în urmă cu două săptămâni despre „un intelectual de stânga” care să reprezinte PSD la prezidențialele din 2024.
„Când avem discuţia de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. De data aceasta PSD nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual de stânga (…) Va exista o competiţie internă în care se va înscrie cine doreşte. Eu doresc să modific statutul astfel încât şi altă personalitate, care nu este neapărat în partid, să poată candida”, a afirmat Ciolacu.
Singurul candidat de stânga care a câștigat până acum președinția României este Ion Iliescu.
Tudose îl aruncă indirect pe Ciolacu în cursă
Conform analiștilor politici consultați de Ziare.com, rotativa guvernamentală va determina PNL și PSD să-și pună serios problema alegerilor prezidențiale. Acesta este și unul dintre motivele pentru care PSD își dorește cu ardoare ministerul Transporturilor, un portofoliu pe care mizează în strategia de comunicare pentru 2024. Pe lângă ministerele pe care PSD nu ar dori să le înapoieze liberalilor, Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că vrea să-l aducă în Executiv pe europarlamentarul Mihai Tudose. Acesta în schimb nu este prea entuziasmat să vină la București de la Bruxelles, de unde ar pierde leafa de europarlamentar, și i-a pus o condiție lui Ciolacu.
„I-am spus domnului președinte Ciolacu că într-o singură situație nu pot să-l refuz, atunci când vine el prim-ministru, fiindcă și el atunci cand eu am fost prim-ministru n-a zis ‘nu’ să vină alături și să facem o echipa, să muncim alături unul de celălalt pentru Guvern. În condițiile în care domnia sa îmi solicită acest lucru, nu am ce face și voi accepta. De aici încolo, mingea e la el”, a afirmat Tudose.
Practic, eurodeputatul PSD i-a transmis lui Marcel Ciolacu că se așteaptă de la acesta să fie candidatul partidului pentru prezidențiale, întrucât din poziția de premier și de lider al partidului ar fi persoana cea mai în măsură. Ultima persoană de la PSD care a ocupat cele două funcții și a candidat la prezidențiale, deși a anunțat inițial că nu dorește, a fost Viorica Dăncilă.
Analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că spre deosebire de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu are control mai mare asupra partidului. Cu toate astea, există și în rândul social-democraților tabere care așteaptă să preia oricând puterea.
„Controlul lui Ciolacu pe partid este mai mare. Dar și acolo, dacă tremură pomul, nu mai e așa mare stabilitate”, a explicat politologul. Acesta a mai adăugat că nu crede în varianta ca PNL și PSD să candideze împreună la prezidențiale, întrucât miza este prea importantă pentru ambele partide.
„E important pentru că revendici președinția, controlul parlamentului. Teoretic ei se simt mai buni decât peneliștii, inclusiv la imagine. Deocamdată este o chestiune care joacă în favoarea PSD-ului”, a mai afirmat analistul.