O echipă de contractori israelieni care susțin că au manipulat peste 30 de alegeri din întreaga lumea, folosind hacking, sabotaj și dezinformare automatizată pe rețelele sociale, a fost expusă în cadrul unei investigații realizate de un consorțiu de jurnaliști de la peste 30 de publicații mari, printre care Le Monde, Der Spiegel și El Pais, transmite The Guardian.
Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani care acum lucrează în mediul privat sub pseudonimul de „Jorge”, și pare să fi intervenit discret în alegeri din diferite țări pe parcursul a peste două decenii.
Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, a fost expusă de consorțiu în cadrul unor materiale scurse către The Guardian.
Hanan nu a răspuns la întrebările despre activitățile Team Jorge și despre metodele sale, dar a spus: „Neg orice fărădelege”.
Investigația expune detalii extraordinare despre felul în care a fost folosită dezinformarea ca armă de către Team Jorge, care conduce un serviciu privat de intervenție clandestină în alegeri fără a lăsa urme. Grupul lucrează și pentru clienți din zona corporativă.
Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale erau disponibile pentru servicii de informații, campanii politice și companii private care doreau să manipuleze opinia publică în secret. Serviciile, spune el, au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.
Unul dintre serviciile-cheie ale Team Jorge este un pachet sofisticat de software, Advanced Impact Media Solutions, sau Aims, care controlează o vastă armată de mii de profiluri false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube.
Materialul pentru investigația de presă a fost filmată de trei reporteri sub acoperire, care s-au prezentat echipei Jorge drept posibili viitori clienți.
În peste șase ore de întâlniri secrete înregistrate, Hanan și echipa sa au vorbit despre modul în care colectează informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea de tehnici de hacking pentru accesarea conturilor de Gmail sau Telegram. Aceștia se lăudau că plantează materiale în publicații legitime, materiale amplificate apoi de software-ul Aims.
O mare parte din strategia lor se concentra pe pertubarea sau sabotarea campaniilor rivale. Echipa a pretins chiar și că ar fi trimis o jucărie sexuală la casa unui politician, cu scopul de a-i crea soției sale senzația că acesta are o aventură.
Cel puțin o parte din operațiunile de dezinformare ale lui Hanan par să fi fost executate prin compania israeliană Demoman International, care este înregistrată pe un site condus de Ministerul israelian al apărării pentru promovarea exporturilor din sectorul apărării.