O investigație semnată de platformele Buletin de București și Centrul de Investigații Media arată cum un ONG înființat de către apropiați ai Gabrielei Firea primește 30.000 de euro lunar pentru a îngriji persoane cu dizabilități fizice și psihice, fără să le ofere însă servicii medicale de bază. Din suma totală, sub 1.000 de euro se cheltuie pentru servicii medicale, de psihiatrie și psihologie.
Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” are în grijă 27 de persoane cu dizabilități severe fizice și psihice în baza unui contract cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 3, instituție aflată în subordinea primăriei conduse de Robert Negoiță, arată o investigație semnată de jurnaliștii Bianca Albu și Ovidiu Vanghele. Pentru aceste servicii, ONG-ul, care deține centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, situat în Pipera, primește lunar 30.000 de euro. Din toată această sumă, aproape 1.000 de euro sunt cheltuiți pentru servicii medicale, de psihiatrie și psihologie. Adică, de ce au nevoie cei 27 de oameni aflați în grija sa.
Potrivit anchetei, toți cei 27 de pacienți sunt îngrijiți de patru angajați, fără să fie văzuți de medicul de familie timp de câteva luni. Legea spune că raportul între angajați și beneficiari trebuie să fie de 1/1,2, când e vorba de îngrijirea persoanelor cu handicap în astfel de centre. Adică, ONG-ul ar fi trebuit să aibă cel puțin 27 de angajați care să se îngrijească de acești pacienți.
Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” a fost înființată de către apropiați ai Gabrielei Firea, ministrul familiei și al egalității de șanse, în noiembrie 2020.
Gabriel cel Viteaz nu este cu adevărat un nume un sfânt, numele fiind inventat. În fapt, Sfântul Gabriel cel Viteaz nu apare nici în calendarul ortodox. Nici în calendarele celorlalte religii. Printre membrii organizației se numără:
Ligia Gheorghe (fostă Enache), consilier al Gabrielei Firea la Ministerul Familiei
Ecaterina Adriana Voicu, pusă de primarul Gabriela Firea în 2017 șefă la Centrul pentru Tineret al Municipiului București
Ștefan Godei, partenerul Adrianei Voicu, fost șef la tineretul social-democrat Ilfov
Contractul cadru între DGASPC Sector 3 și Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” a fost semnat la mai puțin de un an de la înființarea ONG-ului, pe 4 octombrie 2021.
Centrul apelează la 112 pentru orice problemă medicală, ca să nu cheltuie bani
În 23.08.2022-31.08.2022, Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a realizat controale la centrul din Pipera. Un raport oficial, publicat de către instituție la finalul lui octombrie 2022, obținut de către reporteri, arată probleme extrem de grave în funcționarea centrului. Un control inopinat la centru a fost realizat și de către ONG-ul Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) în septembrie 2022. Concluziile au fost similare cu cele prezentate de către ANPDPD.
-Din primăvară până în septembrie 2022, beneficiarii nu au fost consultați nici măcar de medicul de familie, deși aceștia au probleme de sănătate serioase.
-Pentru probleme medicale, centrul apelează la serviciile medicale de urgență, care sunt gratuite.
-27 de pacienți sunt îngrijiți de 4 persoane care nu au pregătire de specialitate: două infirmiere, un asistent social și o asistentă medicală generalistă.
-Centrul are un contract cu un psihiatru antivaccinist, angajat la clinica Imunomedica a lui George Becali.
Ștefan Godei, șeful centrului, le-a spus celor de la ANPDPD că firma de medicină de familie cu care avea încheiat contractul, GIMED SRL, ar fi denunțat unilateral contractul „cu câteva luni în urmă”.
Un bărbat operat de cancer la plămâni nu-și permite tratamentul
Printre pacienții centrului „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, e și un bărbat de 69 de ani, care a fost operat de cancer la plămâni în 2019. De când a fost adus în centru, nu a mai fost niciodată consultat și evaluat, deși medicii i-au recomandat controale periodice, arată raportul Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Într-o însemnare din dosarul bărbatului, angajații centrului au scris că pacientul a refuzat tratamentul: Symbicort (inhalator). Într-o altă însemnare, au scris că beneficiarul „nu are tratament”. Inspectorii ANPDPD l-au întrebat, în timpul controlului, de ce a refuzat tratamentul. Omul a spus că nu a avut bani să îl cumpere.
Pentru îngrijirea lui, centrul primește de la stat 5.571 de lei lunar. Un flacon de Symbicort, care ține cel puțin o lună, costă 70 de lei.
Un control realizat de DGASPC Sector 3, instituția subordonată lui Negoiță, în mai 2022, nu a găsit nicio problemă la centrul din Pipera.