O navă spațială a Agenției Spațiale Europene (ESA) denumită Juice, aflată în drum spre sateliții înghețați ai lui Jupiter, a analizat recent atmosfera planetei noastre, dând verdictul: Pământul este locuibil.
O astfel de informație este departe de a fi o glumă, pentru că misiunea viitoare a sondei este tocmai detectarea semnelor vieții în atmosfera altor corpuri cerești. Lunile lui Jupiter sunt primele pe listă.
Pentru a ajunge la această concluzie legat de Terra, Juice a utilizat două instrumente-cheie – spectrometrul MAJIS și spectrometrul SWI – pentru a analiza atmosfera Pământului. Scopul a fost de a verifica dacă există molecule necesare vieții, precum oxigenul, apa, ozonul și dioxidul de carbon, scrie Esa.
Experimentul a urmărit să verifice funcționalitatea instrumentelor pentru misiunea finală a lui Juice: explorarea câtorva dintre lunile lui Jupiter, respectiv Ganymede, Callisto și Europa, considerate potențiale gazde pentru viața extraterestră.
Instrumentul MAJIS a examinat compoziția chimică a atmosferei Pământului
Instrumentul MAJIS a examinat compoziția chimică a atmosferei Pământului și a produs hărți în infraroșu ale suprafeței, în timp ce SWI a analizat elemente esențiale, inclusiv carbonul, hidrogenul, azotul, oxigenul, fosforul și sulful – cunoscute sub denumirea colectivă de elemente CHNOPS și vitale pentru organismele vii.
Prin confirmarea prezenței acestor elemente, instrumentele și-au demonstrat capacitatea de a detecta viața în medii similare pe alte planete, scrie spotmedia.ro.
Detectarea cu succes a markerilor de viață pe Pământ garantează faptul că Juice poate investiga eficient lunile lui Jupiter, despre care se crede că adăpostesc oceane subterane capabile să susțină viața.
Sonda spațială Juice urmează să ajungă pe Jupiter în 2031, pentru a analiza atât planeta, cât și sateliții săi.