In urma protestelor din tara, Guvernul bulgar a DEMISIONAT

Diana Ionescu, 20 februarie 2013, Ora 10:54

  • print
  • |
in-urma-protestelor-din-tara-guvernul-bulgar-a-demisionat-29467-1.jpg

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat miercuri în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii. "Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov, conform mediafax.

"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.

Din moment ce în mod normal alegerile sunt prevăzute pentru iulie, demisia Guvernului le va devansa doar cu câteva săptămâni.
"Nu voi participa la un Guvern în care poliţia bate oameni şi în care ameninţările cu proteste înlocuiesc dezbaterea politică", a adăugat el.
Premierul a anunţat că demisia va fi depusă oficial la prânz, după ultima reuniune a Guvernului.

El a reacţionat astfel faţă de intensificarea tensiunilor, manifestaţiile de la Sofia soldându-se cu 28 de răniţi, între care cinci poliţişti, marţi şi miercuri.

Un tânăr bulgar şi-a dat foc miercuri dimineaţa în faţa primăriei de la Varna (est). Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost spitalizat într-o stare critică, având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, potrivit unei purtătoare de cuvânt a spitalului local.

Un alt tânăr bulgar s-a autoincendiat marţi la Veliko Târnovo (centru), pe o trecere de pietoni, după care a murit din cauza rănilor. Poliţia a afirmat că acesta suferea de tulburări psihice.

Zece persoane au fost spitalizate marţi seara în urma unor ciocniri la Sofia între poliţie şi manifestanţi care protestau faţă de scumpirea electricităţii, a anunţat Spitalul de Urgenţă Pirogov, relatează AFP.

În plus, trei poliţişti au fost răniţi, iar 11 manifestanţi reţinuţi, potrivit directorului adjunct al poliţiei din Sofia, Hristo Terziiski.

Aproximativ o mie de persoane, în majoritate tinere, au manifestat în capitală, pentru a zecea zi consecutiv, împotriva creşterii preţurilor la electricitate.

Fiind atacaţi cu pietre şi petarde, poliţiştii au reacţionat cu lovituri de bastoane.
Tinerii au continuat să se plimbe haotic prin oraş, distrugând maşini, între care vehicule aparţinând poliţiştilor, şi vitrinele magazinelor.

Luni seara, 11 persoane, între care şase poliţişti, au fost rănite în timpul unei manifestaţii la Sofia. Manifestaţii au avut loc marţi în alte zece oraşe din ţară, fără incidente majore.

Premierul conservator Boiko Borisov a promis marţi o reducere cu 8 la sută a preţurilor la energie începând din martie. În afară de aceasta, o procedură de retragere a licenţei de distribuţie a energiei a fost lansată împotriva societăţii cehe CEZ, care are drepturi exclusive pentru distribuirea energiei electrice în vestul ţării.

Miercuri, Parlamentul trebuia să aprobe o remaniere ministerială în urma demiterii de luni a ministrului Finanţelor Simeon Djankov.

 

 

 

EDITORIAL

Ciolacu dă fuga la Dumnezeu, Ciucă rămâne cu Iohannis

Ciolacu dă fuga la Dumnezeu, Ciucă rămâne cu Iohannis

Ciolacu dă fuga la Dumnezeu, Ciucă rămâne cu Iohannis Cei doi juni primi ai piesei prezidențiale din toamnă, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, n-au vrut să se afișeze alături în zi de mare sărbătoare. Ciolacu a luat calea bisericii – mai exact a lăcașului de la Putna. Ciucă s-a aninat ca de obicei de Iohannis și zis &rdqu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou