Județul Giurgiu beneficiază, începând de ieri, de o hartă stilizată unică, creată pentru a promova patrimoniul imobil al județului. Aceasta reprezintă un instrument inovator de promovare a identității locale și a fost realizată manual de artista poloneză Adrianna Borucka, special pentru proiectul “Tineri giurgiuveni pentru patrimoniu”, derulat de Asociația Pro Democrația în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu.
Harta stilizată evidențiază 20 de obiective de patrimoniu cultural din județ, locuri încărcate de istorie și tradiție autentică. Printre acestea se numără legenda subteranelor de la Turn, povestea Arinei de la cetate, izvoarele istorice legate de mormântul lui Vlad Țepeș de la mânăstirea Comana și picturile murale de la Vedea și Clejani, semnate de marele artist Gheorghe Tăttărescu.
Harta aduce în prim-plan și alte povești fascinante, cum ar fi istoricul apei din Giurgiu sau legenda Sfântului Nicolae, protectorul mânăstirilor medievale giurgiuvene.
Proiectul “Tineri giurgiuveni pentru patrimoniu” Proiectul se desfășoară în această toamnă și are ca scop creșterea gradului de conștientizare și participare a locuitorilor, în special a tinerilor, în ceea ce privește protejarea și valorificarea patrimoniului local.
În cadrul acestuia, tinerii vor avea ocazia să exploreze aceste obiective prin tururi tematice ghidate, să participe la workshop-uri de fotografie street art și să contribuie la găsirea celor mai potrivite modalități de promovare a acestor monumente în cadrul unei audieri publice cu autoritățile locale.
Lect. univ. dr. Viviana Anghel, managerul de proiect, subliniază importanța acestui demers: „Giurgiu este frumos, iar frumusețea stă în ochii privitorului și… călătorului. Obiectivele de patrimoniu cultural evidențiate sunt adevărate simboluri ale județului, ele influențează pozitiv solidaritatea, coeziunea socială și chiar mobilizează cetățenii în jurul unor cauze civice.”
Promovarea patrimoniului prin tehnologie Activitățile din cadrul proiectului vor fi promovate și actualizate prin aplicația eParticipare, folosită deja de locuitorii județului, rezultatul unui proiect anterior al Asociației Pro Democrația, finanțat din fonduri europene. Acest instrument digital oferă o platformă modernă de implicare civică, contribuind la conectarea giurgiuvenilor cu patrimoniul cultural al județului lor.
Astfel, noua hartă stilizată, împreună cu inițiativele derulate, aduc un omagiu istoriei și tradițiilor locale, încurajând tinerii să descopere și să promoveze valorile culturale autentice ale Giurgiului.