Ciolacu dă fuga la Dumnezeu, Ciucă rămâne cu Iohannis
Cei doi juni primi ai piesei prezidențiale din toamnă, Marcel Ciolacu și Nicolae
Ciucă, n-au vrut să se afișeze alături în zi de mare sărbătoare. Ciolacu a luat
calea bisericii – mai exact a lăcașului de la Putna. Ciucă s-a aninat ca de obicei
de Iohannis și zis ”prezent” la malul mării, unde se sărbătorește tot astăzi și
Ziua Marinei.
Să-l lăsăm însă pe Ciolacu în plata Domnului și a lui Paul Stănescu – care, apropo, i-a amintit lui Ciolacu că toți liderii PSD care pierd alegerile prezidențiale plătesc cu capul – și să vorbim de Nicolae Ciucă și de colegii săi din actuala conducere a PNL și asta după ce de toți aceștia s-a ocupat (magistral ce-i drept) Crin Antonescu. Un liberal sadea și un fost președinte al PNL care a scos la lumină ”impostura și mediocritatea” celor care îi conduc astăzi pe liberali. Și asta direct, nu pe surse, nu prin aluzii, nu cu adevăruri sugerate, ci pe șleau. ”PNL este ”la limită” și chiar poate repeta experiența funestă a PNȚCD – așa sună, concentrat, mesajul transmis de Antonescu liberalilor care astăzi se scaldă inconștienți în siguranța iluzorie a unor procente discutabile prin modul în care au fost obținute la alegerile locale și europarlamenatre.
Crin Antonescu: ”Trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale”
Înainte de detalierea mesajului, amintim că Antonescu a fost păcălit sau obligat, în 2014, să-i predea lui Klaus Iohannis PNL-ul la cheie. Ulterior, Crin Antonescu a dispărut din peisaj Deși este dotat din plin cu darul vorbirii, și-a pus lacăt la gură și a aruncat cheia timp de 10 ani. A deschis-o acum, într-o emisiune televizată, și nu a iertat pe nimeni. Nici pe liberali și nici pe Klaus Iohannis.
”La alegerile europarlamentare PNL a reușit din punct de vedere tactic un singur lucru – să-și mascheze scorul politic prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Listă comună cu PSD (…) Situația e la limită în acest moment pentru că atunci s-a mascat un scor. Trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale, care trebuie totuși denunțată de cineva care poate (…) Avem în continuare un candidat la președinție care nu ne spune de multă vreme mai nimic, în ciuda faptului că probabil este un om cumsecade. Domnul Ciucă e un candidat la președinție care n-a fost hotărât de partid în mod oficial într-un anumit moment, cântărind niște lucruri, eventual alte posibile candidaturi (…) Decizia era luată, exact de cine nu știu (…) Există un grup de 3-4 oameni – domnul Rareș Bogdan, domnul Motreanu, domnul Lucian Bode – care iau decizii împreună cu domnul Ciucă. Eu nu le cenzurez dreptul de a lua decizii, că sunt aleși de partid și e treaba partidului. Eu vorbesc ca alegător de rezultatele acestor decizii”.
„Apropo de PNȚCD, ar trebui ca PNL să se hotărască la capătul a 10 ani – și asta e o altă discuție despre bilanțul mandatului domnului Klaus Iohannis – parcursul și bilanțul PNL-ului în timpul înfrățirii firești cu președintele pe care l-a produs. Astăzi, PNL trebuie să se hotărască dacă se resemnează cu rolul de mamă-purtătoare a progeniturii politice a domnului Iohannis în plan intern. O sarcină cu puține șanse să fie dusă la bun sfârșit sau își caută și își afirmă identitatea post-prezidențială”
”Marea primejdie care pândește PNL-ul este cea a ridicolului. Cum un comunicator principal, un «frontman» ca Rareș Bogdan practică chiar forme de șarlatanie în comunicarea publică. Un exemplu este marea victorie a PNL-ului la alegerile locale. PNL a pierdut 5 consilii județene, adică o treime din câte avea, în favoarea PSD-ului. (…) A pierdut primari, a pierdut consilieri județeni. Cine a câștigat? PSD, la toate capitolele. Ridicolul vine și din această campanie cu cartea (…) În politică, ridicolul ucide. Mai bine ești acuzat de corupție decât de ridicol (…) Numai niște semidocți puteau să gândească o campanie centrată pe performanțele literare ale domnului Ciucă” (Semidocții cu pricina sunt Lucian Bode, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu – n.r.)
Spusele lui Crin Antonescu confirmă, cu subiect și predicat, situația deloc roză din PNL, dar și opiniile celor care îl acuză pe Klaus Iohannis că aproape a distrus ultimul nostru partid istoric. Unul care reușise să reînvie, în 1990 alături de PNȚ, din coma indusă de comuniști imediat după război. Fire optimistă totuși, Crin Antonescu crede că PNL mai poate avea viitor, dar asta doar dacă liberalii de astăzi vor avea ochi pentru cei doi ”candidați care se văd de la distanță” – este vorba, în viziunea lui, de Ilie Bolojan și de Eduard Hellvig.
Vor renunța liberalii la pupatul actualilor lideri PNL în dos pentru un loc eligibil pe liste și se vor gândi serios la ce a spus Crin Antonescu? Greu de crezut. În plus, cuplul Ciolacu – Ciucă figurează în continuare în scenariile marilor cancelarii occidentale iar asta este o altă piedică în calea trezirii liberalilor. Nu numai că le-ar fi frică să înfrunte voința ”partenerilor”, dar varianta și întreține speranța că o vor scoate cumva la vopsea cu Ciucă prezidențiabil iar PNL va putea astfel să rămână agățat de putere. Mai mic, mai scofâlcit, dominat și mai rău de PSD, dar acolo și el, așezat într-un colț al mesei cu ”bucate” guvernamentale.